Oct 23 / Admin

Beta deng Salawaku: Een viering van cultuur en identiteit

Cast & Crew 'Beta deng Salawaku' bij Taman Budaya Karang Panjang (Ambon)
Welora Pictures (Ambon) brengt de meeslepende korte film ‘Beta deng Salawaku’ uit, met filmregisseur en scenarioschrijver Herman Geraldy Laimera (21) als het creatieve brein achter dit bijzondere project. De film volgt de jonge Maku, die zich in een innerlijke strijd bevindt tussen zijn passie voor Tjakalele en de verwachtingen van zijn vader. Terwijl hij probeert trouw te blijven aan de tradities, worden thema's van identiteit en culturele waardering diepgaand verkend. Maar waarom koos Geraldy juist dit verhaal om te vertellen? We vroegen het hem.
Sejak beta lahir, beta orang tua selalu kasih tau beta, ajar beta supaya jang lupa katong pung identitas."
Herman Geraldy Canavaro Laimera (director) & Reksy Talle (assistant director)
Empty space, drag to resize
Geraldy legt uit: “Ik ben iemand die veel houdt van de cultuur op Maluku. Vanaf mijn geboorte ben ik verliefd op die cultuur. Mijn ouders hebben me altijd geleerd om onze identiteit niet te vergeten. Ik wil dat anderen weten dat Ambon, naast een muziekstad, ook een plek is vol met getalenteerde jongeren en creatieve ideeën. Soms worden we onderschat om zulke dingen. Ik ben erg dankbaar dat ik in een omgeving ben opgegroeid waar ik altijd gesteund werd.”

Identiteit en cultuur staan centraal in de film. Geraldy vervolgt: “Als het gaat om het doel van deze film, zijn er veel redenen, maar ik leg vooral de nadruk op onze identiteit en cultuur. Ik wil dat de Molukse jeugd zich bewust is van onze eigen cultuur en identiteit, en niet alleen die van anderen kent. Want liefde voor onze eigen cultuur is ontzettend mooi.”

Met zijn film wil hij de Molukse jeugd aanmoedigen om zich bewust te worden van hun eigen culturele achtergrond en trots te zijn op hun identiteit. Geraldy benadrukt verder het belang van vastberadenheid: “Een ander doel is om te laten zien dat wij Molukkers vastberaden zijn. Net als de sagopalm: al is het moeilijk, we blijven sterk.”
Yordan Laleat (Markus) & Nick Talle (vader) op set
Katong orang tatua di Maluku itu karas macam pohon sagu, tapi hati lombo macam papeda.”
Empty space, drag to resize
De vergelijking met de sagopalm, die ondanks moeilijkheden sterk blijft, is een krachtige metafoor voor de Molukse gemeenschap. Ten slotte legt hij uit: “Ten slotte wil ik 'hidup orang basudara’, oftewel ‘samen leven als broeders en zusters’ overbrengen. Dat is zo waardevol. Onze ouderen op Maluku zijn net als de sagopalm: van buiten hard, maar hun hart is zacht als papeda.” De boodschap van saamhorigheid en verbondenheid is cruciaal en weerspiegelt de waarden van de gemeenschap.
Glory Bethrand Japeky (choreography) & Milan Norwens (boom operator)
Wil jij de film ‘Beta deng Salawaku’ bekijken? Open de app, word lid of koop de film eenmalig voor € 1,99. Laat je inspireren door het verhaal van Maku en de rijke cultuur van Maluku! Met je aankoop of lidmaatschap maak je meer films mogelijk en worden alle Molukse makers uit Nederland en Maluku eerlijk betaald voor hun werk.
Empty space, drag to resize
Write your awesome label here.